Spön och rullar 2018

Jag har under 2018 använt mig av två stycken haspelutrustningar, då jag är mer komfortabel med det till lättare beten. Men jag har dock svävat ut lite och kört en del pass med multirulle. Då i form av antingen en Shimano Curado 201 eller en enklare variant från Abu som heter Black max. Curadon har suttit på ett Westin W3 Crank-T och Black maxen på ett 7fots Veracity.

Ska jag summera säsongen som egentligen började med att jag missade våren av olika anledningar så tycker jag efter lite distans att den har gått riktigt bra. Troligen har jag gjort sista passet för året då isen verkar vara på väg vilken dag som helst.

Vilken utrustning har jag använt mig av 2018?

Spön

Jag fastnade för Westin W4 Ultrastick 7″ 10-40 gram. Jag ville ha ett skapligt styvt spö med rätt så snabb aktion. Att jag valde just denna kastvikten var för att få ett så mångsidig spö som möjligt och även kunna kasta lite lättare gäddbeten med. Gäddfisket har dock varit inställt för min del under hela säsongen, det har varit fullt fokus på Abborren.

Jag tycker Ultrasticken har presterat tokigt bra faktiskt och jag gillar den lite längre buttdelen. Korkhandtag är skönt att hålla i men kanske lite åt det gubbigare hållet. Vilket kanske passar mig bra. Mitt andra spö jag använt mig av är även det ett ur Westins W4 Ultrasickserie men med en kastvikt mellan 5 och 20 gram. Längden på detta är 6,8 fot. Detta spö lämpar sig riktigt bra till lite mer finessfiske och är som sig bör mycket mjukare än 10-40g modellen.

Rullar

De jag har använt är två stycken Daiwa Fuego 2500. En riktig toppenrulle för de pengar den kostar och de har gjort jobbet med bravur. Så behöver du en prisvärd rulle för runt tusenlappen är denna ett alternativ du måste kolla in. Jag har faktiskt inget negativt att säga om dem, Jag är impad.

Linor

Jag har testat några olika. Shimano Kairiki, Tracer Braid, Spider Wire Stealth Smooth och Fireline Ultra 8 dessa har varit mellan 0,10 och 0,14 i storlek och Spider Wiren är den som jag fastnat mest för. Vissa sjöar jag har fiskat innehåller väldigt vassa stenar och där gick Kairikin åt lite för fort tyckte jag. Annars är det en guddomligt bra lina det med. Tracern kändes mer som en pansarvagn som håller för allt men är lite stiffare, likaså tyckte jag om Ultra 8:an.

Tafs

Som tafs har jag använt mig av Trilene Fluorocarbon från Berkley i dimensioner mellan 0,25 och upp till 0,45 den har gjort sitt jobb bra den också och jag har inget att klaga på där. Jag har haft mellan en meter ner till ca 25cm tafs. För att fästa ihop linan och tafsen har jag använt mig av ett lekande i storlek 10 eller 12. Knut jag har använt är nån form av grinner.

Beteslås

Slutligen har jag använt mig av tre olika sätt för att fästa betet i linan. Ibland har jag knutit fluorocarbonet direkt i jiggskallen detta är nog den bästa lösningen egentligen då man får bort ett störningsmoment för fisken. Jag kan tänka mig utan att ha undersökt det nogrannare att sega dagar kan det vara värt att testa utan beteslås för att få fisken att hugga. Dock tar det lite längre tid att byta bete.

Bfts och Mustads Fastach har jag också använt endel och dessa är riktigt bra. Men jag får en känsla av att fisken kan, om man har riktig otur snurra sig loss från dessa så jag har inte vågat använda dem så mycket. Nästa säsong ska jag använda dessa desto mer är planen. Slutligten det jag har använt mig av mest är Bfts Staylock Perch de har varit grymt bra även om jag tycker de är lite för stora. Men något bete har jag inte tappat på grund av dessa så ett toppenbetyg för dem.

http://www.surbole.se

Please follow and like us:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Facebook
Facebook
Instagram
%d bloggare gillar detta: